Recursos de la Informació


RECURSOS DE LA INFORMACIÓ PER ALS TDRS

1- ACCÉS A LA INFORMACIÓ: ENLLAÇOS, CONTROLS I CONFUSIONS

 Internet genera una certa confusió sobre les condicions d'accés de la informació que ens interessa. Molts usuaris, inconscientment, realitzen la següent associació

 "Informació disponible a Internet = Informació gratuïta = Facilitat d'accés" "Informació disponible a Internet = Informació desorganitzada i abundant = Impossibilitat d'accés" 


Aquesta associació està fonamentada. És habitual trobar continguts gratuïts a Internet, des del text complet d'articles de revista, a fragments de llibres, a discos de música, a jocs interactius, a catàlegs de biblioteques, etc., als continguts podem accedir amb un simple "clic" de ratolí. O per contra, intentar localitzar determinada informació que es fa impossible de trobar.



2- TIPOLOGIA DE RECURSOS D'INFORMACIÓ: DESCRIPCIÓ 



 Els recursos d'informació que podem utilitzar a Internet poden ser gratuïts o per subscripció. Si bé que siguin de subscripció o pagant no ho hem de perdre de vista, independentment d'això, que cada tipus de recurs ofereix una informació determinada, que a la vegada, permet resoldre necessitats informacionals de diferent naturalesa. Els recursos d'informació són eines que ens ajuden a buscar, identificar i localitzar la informació que necessitem. Ens permeten arribar a la font que conté la referència d'informació que necessitem o a la informació final.  

Pensem que molts dels recursos que són pagant en el nostre centre poden ser gratuïts en altres. Treballem en xarxa i amb convenis amb Universitats i Centres de Recerca, així que si vols accedir a alguna informació i no pots: ontacta amb el teu Tutor o Tutora, i ja buscarem la manera d'accedir-hi.



2.1- Quin tipus d'informació necessitem? Quin tipus de recurs consultar?

Per accedir a un "contingut", a una determinada "informació", els productors, autors o editors l'organitzen per a què puguem accedir- hi més fàcilment. per exemple a través de les paraules clau o Keywords, els títols o els resums o Abstracts.

Els distribuïdors, que són les editorials, comercialitzen aquests productes i els intermediaris o facilitadors agrupen, seleccionen i afegeixen valor als mateixos. Aquest últim grup serien els buscadors d'articles, revistes o llibres.
  • Quan tenim una necessitat d'informació generalment no ens plantejar-nos que diferents tipus de recursos poden oferir-nos diferents tipus d'informació. 
  •  Identificar el tipus de recurs on localitzar la informació pertinent és un dels elements clau en el procés de resolució d'una necessitat informativa. 
  • Conèixer el tipus d'informació que podem trobar en cada un d'ells ens ajudarà a iniciar la recerca d'informació de forma més precisa. 

Vegem algunes de les principals tipologies de recursos d'informació i les seves característiques.


2.1.1 Bases de dades bibliogràfiques i  a text complet
2.1.2 Catàlegs de biblioteques, per exemple de la URV
2.1.3 Cercadors i Portals
2.1.4 Altres



2.1.1 Bases de dades bibliogràfiques

Col·lecció organitzada de dades que contenen informació estructurada i associada a una sèrie d'índexs que ens permeten recuperar aquestes dades.


Les bases de dades bibliogràfiques inclouen les referències bibliogràfiques que pertanyen a una sèrie de publicacions (revistes, actes de congressos, llibres, etc.). Generalment inclouen un resum sobre el contingut de cada publicació. El tipus d'informació que contenen acostuma a ser especialitzada i informen sobre el que s'ha publicat sobre una matèria, indicant a l'usuari on identificar la font.

Conèixer l'estructura de les bases de dades (bibliogràfiques, a text complet, integrades, catàlegs de biblioteques i cercadors) ens permetrà ser més ràpids i precisos en la nostra recerca d'informació. Existeix des de fa molt temps l'opció d'accedir a publicacions Open Acces (Accés lliure).



Les bases de dades tenen com a unitat bàsica de la seva estructura els registres que contenen tota la informació relativa a un document o recurs. Cada registre es divideix en una sèrie de camps que contenen un tipus d'informació relativa al registre (autor, resum, revista, URL d'una web, etc). A cada recurs d'informació dels camps poden ser diferents. La informació de cada camp genera els ÍNDEXS a partir dels quals podrem cercar la informació a la base de dades en qüestió.


CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS

 Informació prèviament contrastada, seleccionada i filtrada
 Generalment ofereixen informació especialitzada sobre una matèria
 Útils per aprofundir en una matèria o en un aspecte d'una matèria
 Exhaustivitat en la recuperació
 Ofereixen la referència bibliogràfica i el resum
 Generalment requereixen prèvia subscripció
 Actualització periòdica
 La sintaxi de recuperació és similar a la majoria de bases de dades
 Recursos molt estructurats



Exemples: tots ells tenen articles en OPEN ACCES, el què assegura un accés garantitzat a la informació.





2.1.2 - Catàlegs de Biblioteques



Col·lecció de dades estructurada i associada a una sèrie d'índexs que permeten recuperar-la Contenen la informació relativa als fons que posseeix una biblioteca (o un conjunt de biblioteques en cas de ser un catàleg col·lectiu). Inclouen informació sobre llibres, revistes i qualsevol tipus de document que posseeixi la biblioteca.

En un inici eren  dades bibliogràfiques, que únicament informàven sobre les publicacions que posseia una biblioteca. Avui en dia ja acostumen a oferir un resum del contingut, i ofereixen la localització física on podem trobar els documents, ja sigui en paper o on-line. Molts dels articles i llibres tenen la seva versió en digital consultable i descarregable.

Per exemple des de la Biblioteca de la Universitat Rovira i Virgili, teniu accés a moltes bases de dades, llibres,  articles, publicacions, etc. 

De nou, si voleu tenir-hi accés, consulteu amb el vostre tutor o tutora.


On podeu cercar?




2.1.3- Cercadors i portals


Són eines que ens permeten buscar informació continguda en les webs d'Internet. Mitjançant els cercadors vam consultar bases de dades que contenen informació disponible a Internet. 

Els criteris d'inclusió de recursos en aquestes bases de dades varien d'un cercador a un altre, així com també les dades a partir dels quals construeixen els índexs de recuperació (encapçalament, URL, text complet de la pàgina, data d'actualització, etc. ). Els cercadors són especialment útils quan busquem mitjançant un concepte o una frase molt específica i concreta. La informació d'aquestes bases de dades és de procedència i qualitat molt diversa. existeixen cercadors.

És habitual que els cercadors incloguin també Directoris dels recursos que contenen en les seves bases de dades, amb la finalitat d'obtenir el màxim d'informació.


S'han d'utilitzar els connectors o operadors boleans:
 AND
 OR
 NOT
 O comillar les paraules compostes per obtenir-les juntes en el text, per exemple: "anorèxia nerviosa"

Intenta fer l'exercici de buscar anorèxia nerviosa amb els diversos operadors i veuràs que n'obtens resulatts diferents.
  • Anorexia AND nerviosa
  • Anorexia O Nerviosa
  • "anorexia nerviosa"

El problema en aquests tipus de cercadors és que s'obté informació, però ella pot no ser de qualitat ni fiable. Tot i això, i encara que no tots els cercadors disposen de l'opció de "cerca avançada", els que compten amb ella permeten realitzar una recerca per "camps" o "índexs de contingut" que corresponen a diferents parts de l'estructura de la web i la informació s'ha emmagatzemat a la base de dades del cercador.


3- RECOMANACIONS EN L'ESTRATÈGIA DE RECERCA, OPERADORS I VALORACIÓ


Bàsicament, l'elaboració del perfil o estratègia de recerca consisteix a identificar conceptes bàsics relacionats amb la nostra necessitat informativa i relacionar aquests conceptes, o conjunts de conceptes, de manera que el sistema o recurs d'informació que estem consultant ens torni uns resultats que es corresponguin amb els paràmetres que hem definit.

La combinació de termes la podem expressar mitjançant paràmetres matemàtics usant els operadors booleans de combinació que són un dels elements més utilitzats en la recuperació d'informació, els més habituals són els següents: AND; OR i NOT

Encara que l'argument de cerca contingui els termes correctes, i aquests estiguin combinats correctament, definir una bona estratègia d'interrogació implica a més establir límits o condicions de cerca específiques.

El procés d'elaboració de l'estratègia d'interrogació al recurs consisteix en:


 



 Fins ara hem vist com combinar termes en l'argument de recerca i ens hem introduït en la recerca per camps i la combinació de termes. Una altra de les prestacions que acostumen a oferir els recursos d'informació per facilitar la seva recuperació és fer cerques truncat un terme. Mitjançant el truncament vam localitzar parts de paraules, per exemple, totes les que comencen per la mateixa arrel afegint, generalment, un asterisc (*) o un altre símbol, al final del terme de cerca.

 Exemple

Truncar termes és especialment útil quan no estem segurs de les terminacions del terme que volem recuperar. Si descrivim la següent expressió de cerca

"Neurol*" el sistema recuperarà totes les paraules que tinguin aquesta arrel: "neurologia, neuròleg, neurolèptic, etc,"

Existeixen diferents tipus de truncament, i igual que passava amb els operadors de combinació cada recurs pot utilitzar una simbologia pròpia per a les diferents funcions, així per exemple el  "*" de truncament en un recurs pot estar representat per un "?" En un altre .

Esperem que aquesta informació et sigui d'utilitat. Si et perds, si navegues i veus que et passes més estona flotant que avançant, contacta amb el teu tutor o tutora, i estableix una bona estratègia en la cerca i tria d'informació. Al final arribaràs al què buscaves i de camí descobriràs altra informació que probablement et sorprendrà

Salut|

@iaferre


#tdr, #comtederius, #batxilletar, #treballderecerca, #tdrcomtederius


RECORDA QUE TENS UNA PÀGINA ON PODRÀS VEURE COM ES CITEN LES PUBLICACIONS I LA WEBGRAFIA. NO TE LA PERDIS. LA TENS A UN SOL CLIC.


 Si t'interessa, subscriu-te a aquest blog.

 #tdr, #comtederius, #batxilletar, #treballderecerca, #tdrcomtederius, BIBLIOGRAFIA, BASES DE DADES
















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Reflexionar per reconduir

TDR ADJUNTANT LES PECES D'UN PUZLE

D'una Selfie a un tema